''Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie''
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020


Zasmakuj Bieszczadów
Dziedzictwo kulinarne, kulturowe i przyrodniczeBieszczadów na przykładzie Gminy Solina


<<< powrót do listy

Zadanie grantowe: pt. "Ocalić od zapomnienia"

Grantobiorca: Koło Gospodyń Wiejskich w Bereżnicy Wyżnej

Kwota przyznanego grantu: 18 710,00 zł

Dofinansowanie: 94,49 %

Termin realizacji: 01.08.2021 - 30.06.2022

Przedsięwzięcie 2.2.3 Przygotowanie i wydanie materiałów promujących obszar LSR

Przedmiotem zadania było wydanie publikacji kulinarnej z elementami dotyczącymi walorów przyrodniczych Bieszczadów promującej miejscowe zasoby i lokalne dziedzictwo kulinarne wśród mieszkańców i turystów. Działania zakładały min. dotarcie do osób posiadających stare przepisy kuchni bieszczadzkiej. Kuchnia bieszczadzka opierała się o proste, bardzo smaczne potrawy z wykorzystaniem darów okolicznych lasów, łąk, starych sadów i pasiek, a przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie. W ramach zadania zaplanowano odtworzenie i zebranie dokumentacji - starych przepisów kulinarnych, przygotowanie na ich podstawie potraw, a następnie wykonanie profesjonalnej dokumentacji fotograficznej wykonanych potraw do publikacji.

Publikacja została wydana w nakładzie 700 szt.

Publikacja do pobrania:
Zasmakuj Bieszczadów







































<<< powrót do listy